Wypiek pieczywa bezpośrednio w sklepach stał się bardzo popularny – w związku z tym sukcesywnie zwiększa się również zainteresowanie profesjonalnym sprzętem piekarniczym, który jest w stanie sprostać różnym oczekiwaniom właścicieli sklepów oraz klientów. Dzięki nowoczesnej konstrukcji tego rodzaju urządzeń i wprowadzeniu zaawansowanej techniki cyfrowej, możliwe jest opłacalne wypiekanie pieczywa, zarówno w dużych, jak i niewielkich sklepach.
Nowoczesne i wielofunkcyjne piece elektryczne
Efektywność i ergonomia pracy ma istotne znaczenie w każdym rodzaju działalności, dlatego poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań usprawniających proces mający na celu wytworzenie produktu, jest niezwykle cenne i warte zainwestowania kapitału, który na pewno się zwróci.
Nie inaczej jest z piecami do produkcji piekarniczej. Tego typu piece, różnej wielkości, bazujące na wielu technologiach i służące różnym celom, znajdziemy dziś nie tylko w piekarniach czy cukierniach, ale również w sklepach.
Wypiekane bezpośrednio w placówkach handlowych pieczywo klasyczne i cukiernicze cieszy się dużym powodzeniem – na tyle istotnym, że coraz więcej sklepów decyduje się na zakup profesjonalnego pieca, który zapewni im możliwość samodzielnego wypiekania bułek, drożdżówek i innego rodzaju pieczywa, na które jest zapotrzebowanie.
Czy zakup specjalistycznego sprzętu będzie rzeczywiście opłacalny dla firmy? Jeśli zdecyduje się na rozwiązania uniwersalne, sprawdzone i ponadstandardowo funkcjonalne – to niemal pewne. Model pieca należy dostosować do zakresu działalności sklepu, liczby klientów, którzy potencjalnie mogą być zainteresowani pieczywem wypiekanym w sklepie i do samego asortymentu piekarniczego, który sklep chce zaproponować.
Piece, które z łatwością można dostosować do aktualnej lub planowanej produkcji to propozycja jednego z liderów na rynku producentów profesjonalnego sprzętu piekarniczo-cukierniczego firmy Ibis. Na szczególną uwagę zasługują elektryczne piece modułowe.
Piece w różnych konfiguracjach
Piece sklepowe marki Ibis to maszyny wyjątkowo funkcjonalne. Mogą posiadać m.in.: okap, regał do odkładania blaszek, podstawę i komorę garowniczą. Są to piece modułowe, a więc w dużym zakresie można indywidualnie decydować o tym, w jakie elementy (oprócz podstawowych) dany piec zostanie wyposażony i do jakich konkretnie celów będzie służył. Modułami można również swobodnie zarządzać i np. nie korzystać z tych modułów, które w danym czasie nie są przydatne. Dzięki temu efektywność pracy pieców sklepowych jest optymalna.
Piec taki może np. posiadać jedną albo nawet sześć komór wypiekowych, o różnych pojemnościach, które są od siebie niezależne. Niektóre elementy w danych modelach pieców mogą być na życzenie klienta zmieniane, np. wysokość komór wypiekowych czy układ panelu sterowniczego.
Panel to kolejny atut nowoczesnego pieca elektrycznego – jest w znacznym stopniu intuicyjny, a więc bardzo łatwy w obsłudze. Automatyczny panel nie tylko realizuje wypiek w ramach wybranego programu, ale również sygnalizuje ewentualne błędy. Programów jest dwadzieścia, w tym każdy posiada nawet trzy fazy do trójetapowego wypieku.
Zakres temperatury, w jakim działają piece to 0 – 270 st. C. Piece Ibis zapewniają najwyższą jakość wypieku dzięki zastosowaniu odpowiedniej techniki.
Każda komora wyposażona jest w układ zaparowania i panel sterowniczy, co umożliwia regulację temperatury grzałek dolnych i górnych dla każdego z pokładów, a co za tym idzie, wypiek różnego pieczywa jednocześnie.
Dla jakości wypieku znaczenie ma również wiele innych elementów konstrukcji pieców, w tym płyty kamienne, które są pokryte specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta podczas pieczenia. Efektem jest pieczywo równomiernie upieczone, z aromatyczną i chrupiącą skórką.